Balony szklane wąsko otworowe dedykowane do fermentacji win, piw, miodów pitnych i do nalewek.
Plastikowa, zdejmowana pokrywa pozwala na dokładne umycie balonu, pełniąc równocześnie funkcję ochrony szkła przed stłuczeniem.
rozmiar: 26 cm x26 cm x 37 cm
objętość: 10 litrów
Balon nie gromadzi korka w komplecie.
nadaje się do niego korek do balonu - średnica górna korka fi 43mm.
Charakterystyka
Szkło, z którego wykonane są balony, jest szkłem sodowym, mającym wszelkie atesty zezwalające na kontakt z artykułami spożywczymi.
stosowanie
Balonów nie wolno myć w gorącej wodzie oraz poddawać gwałtownym zmianom cieplnym (przenoszenie z zimnego do ciepłego otoczenia), zbyt wysoka temperatura mogłaby spowodować uszkodzenie szkła.
Zalecane jest mycie balonów w letniej wodzie z dodatkiem środków dezynfekcyjnych, np. Pirosiarczynu potasu.
Zaletą szklanych balonów jest ich wysoka szczelność i możliwość „podpatrywania" cyklu fermentacji. Z poręcznego punktu widzenia polecane jest prowadzenie pierwszej fermentacji w miazdze w pojemniku fermentacyjnym, a następnie - po pierwszym zlaniu i odciśnięciu owoców - prowadzenie dalszej fermentacji w szklanym balonie.
UWAGA
Ze względu na powstające w trakcie burzliwej fermentacji obszerne naprężenia, zalecane jest w tym okresie zamknięcie balonu mniej szczelnym czopem z waty, co zapobiega ewentualnemu pęknięciu szkła.