Balony szklane wąsko otworowe asygnowane do fermentacji win, piw, miodów pitnych i do nalewek.
Plastikowa, zdejmowana obudowa pozwala na skrupulatne umycie balonu, pełniąc równocześnie funkcję ochrony szkła przed stłuczeniem.
rozmiar: 47 cm x47 cm x 66 cm
pojemność: 54 litrów
Balon nie posiada korka w komplecie.
nadaje się do niego korek do balonu - średnica górna korka fi 54mm.
Charakterystyka
Szkło, z którego wytworzone są balony, jest szkłem sodowym, mającym wszelkie atesty pozwalające na kontakt z artykułami spożywczymi.
stosowanie
Balonów nie wolno myć w gorącej wodzie, a także poddawać gwałtownym zmianom termicznym (przenoszenie z zimnego do ciepłego otoczenia), zbyt wysoka temperatura mogłaby spowodować uszkodzenie szkła.
Zalecane jest mycie balonów w letniej wodzie z dodatkiem środków dezynfekcyjnych, np. Pirosiarczynu potasu.
Zaletą szklanych balonów jest ich wysoka szczelność i możliwość „podpatrywania" procesu fermentacji. Z praktycznego punktu widzenia rekomendowane jest prowadzenie pierwszej fermentacji w miazdze w pojemniku fermentacyjnym, a następnie - po pierwszym zlaniu i odciśnięciu owoców - prowadzenie dalszej fermentacji w szklanym balonie.
UWAGA
Ze względu na powstające w trakcie burzliwej fermentacji obszerne naprężenia, zalecane jest w tym okresie zamknięcie balonu mniej szczelnym czopem z waty, co zapobiega ewentualnemu pęknięciu szkła.