Balony szklane wąsko otworowe dedykowane do fermentacji win, piw, miodów pitnych i do nalewek.
Plastikowa, zdejmowana pokrywa zezwala na skrupulatne umycie balonu, pełniąc jednocześnie funkcję ochrony szkła przed stłuczeniem.
rozmiar: 47 cm x47 cm x 56 cm
pojemność: 34 litrów
Balon nie mieści korka w pakiecie.
nadaje się do niego korek do balonu - średnica górna korka fi 43mm.
Charakterystyka
Szkło, z którego stworzone są balony, jest szkłem sodowym, posiadającym wszelkie atesty pozwalające na kontakt z artykułami spożywczymi.
użytkowanie
Balonów nie wolno myć w gorącej wodzie i poddawać gwałtownym zmianom termicznym (przenoszenie z zimnego do ciepłego otoczenia), zbyt wysoka temperatura mogłaby spowodować uszkodzenie szkła.
Zalecane jest mycie balonów w letniej wodzie z dodatkiem środków dezynfekcyjnych, np. Pirosiarczynu potasu.
Zaletą szklanych balonów jest ich wysoka szczelność i możliwość „podpatrywania" cyklu fermentacji. Z praktycznego punktu widzenia polecane jest prowadzenie pierwszej fermentacji w miazdze w pojemniku fermentacyjnym, a następnie - po pierwszym zlaniu i odciśnięciu owoców - prowadzenie dalszej fermentacji w szklanym balonie.
UWAGA
Ze względu na powstające podczas burzliwej fermentacji obfite naprężenia, zalecane jest w tym okresie zamknięcie balonu mniej szczelnym czopem z waty, co uniemożliwia ewentualnemu pęknięciu szkła.